Iberico Bellota

Iberico Bellota is de absolute top onder de Iberico-soorten. Er is weliswaar volop Iberico-vlees verkrijgbaar, maar de kwaliteit van Bellota is onovertroffen. Dit is het allerlekkerste varkensvlees dat ter wereld verkrijgbaar is. Hoewel ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk lokaal en regionaal in te kopen, maken we voor unieke producten graag een uitzondering.

Presa, Secreto en Pluma: speciale delen van het Iberico-varken

Meesterslager Dennis van Dun importeert exclusief de allerbeste delen van het Iberico Bellota-varken,  rechtstreeks uit Guijuelo, Salamanca (Spanje). Presa: een stukje vlees uit de nek, Secreto: een stukje vlees uit de schouder en Pluma: sappig vlees van de lage rib. Het is slechts een paar maanden per jaar verkrijgbaar, maar de moeite van het wachten waard. 

Iberico Bellota: nootachtige smaak

Het Iberico-varken heeft een kenmerkende zwarte huid en wordt daarom ook wel Pata Negra genoemd. Het stamt af van een wild zwijn, dat vroeger rond de Middellandse Zee leefde. De Iberico-varkens leven buiten in de ‘dehesas’: uitgestrekt platteland begroeid met veel eikenbomen. Ze hebben er álle ruimte; het is namelijk wettelijk verplicht om ieder varken minimaal 1 hectare leefruimte te bieden. Ze spelen en wroeten er volop en eten wortels, wilde grassen én verse eikeltjes. Gemiddeld wel 10 kilo per dag! Het geeft het vlees een nootachtige smaak en ook de naam is eraan ontleend: Bellota is Spaans voor eikeltje. De vele beweging van de dieren zorgt voor een bijzondere vetopslag in en rondom de spiermassa’s. Het natuurlijke vet van het varken is zo zacht als boter, het smelt bijna letterlijk in de mond.

Iberico Bellota

  • Origineel Pata Negra varken
  • Geboren, gemest en geslacht in Guijuelo (Salamanca) Spanje
  • Houderij: Dehesas (platteland) met 10.000 m2 per varken
  • Voeding: Eikeltjes, wortels en gras

AMBACHT · SMAAK · ZORG

Natuurlijk gerijpt

Het rijpen en drogen van het vlees van het Iberico-varken gebeurt op natuurlijke wijze, in Trevélez. De optimale omstandigheden en ook het bijzondere microklimaat waarin het vlees wordt gerijpt, zorgen voor een voortreffelijke smaak van de Iberico-hammen.

Tips van de Meesterslager

“Jamon Iberico Bellota (Pata Negra) behoort tot de állerbeste hamsoorten van Spanje. Wij zijn er trots op deze voortreffelijke ham al jaren rechtstreeks te kunnen importeren vanuit Trevélez.”

Dennis van Dun

Meesterslager