1877 - 1922

VAN LEERLOOIERIJ NAAR SLAGTERIJ

Slagerij Van Roessel viert het 145-jarig bestaan, maar eigenlijk gaan onze roots verder terug, de Van Roessel’s ondernemen al bijna 170 jaar. Ons verhaal begint in 1845…

‘Stamvader’ Johannes van Roessel start in 1845 op 34-jarige leeftijd een leerlooierij aan de Grotestraat in Waalwijk. Wilhelmina Canters, de vrouw van Johannes, komt echter uit een echte slagersfamilie en het echtpaar maakt in 1877 plannen om een ‘slagterij’ te beginnen, voor hun zonen Willem en André. Zoon Willem van Roessel runt op dat moment al enkele jaren een slagerij in Tilburg!

Johannes van Roessel start in 1845 met een leerlooierij aan de Grotestraat in Waalwijk.
In 1877 wordt de leerlooierij verbouwd tot slagerij, met ruimte voor de slacht.

Noodlot slaat toe

De leerlooierij wordt verbouwd, met achterin ruimte voor de slacht en voorin ruimte voor het uitstallen en verkopen van vlees. Het noodlot slaat echter toe. Vlak voor de opening komt Johannes onverwachts te overlijden. Wilhelmina zit niet bij de pakken neer en zet de plannen door. Op 29 augustus 1877 wordt de vergunning voor de slagerij verleend.

Eeuwwisseling: slagersknechten

Hun zoon André ontwikkelt zich tot een vaardig vleeschhouwer en spekslager. In 1884 verhuist Slagerij Van Roessel naar een ander pand in de Grotestraat en André krijgt een zoon, Alphons. In 1891 overlijdt Wilhelmina, haar zoon André zet het bedrijf voort. De slagerij is succesvol, rond de eeuwwisseling komen er knechten in dienst.

1908, Van Roessel adverteert in nieuwsblad De Echo van het Zuiden, dat tot 1970 werd uitgegeven.

In deze tijd

  • hingen er dertig vleeshaken in de slachthal en er stond ‘ene koe, op honderd negentig gulden’.
  • waren slagers trots op hun te slachten vee: koeien werden in volle glorie aan klanten getoond!
  • werd het Halve Zolenlijntje in gebruik genomen, de spoorlijn tussen Lage Zwaluwe en ’s-Hertogenbosch, via Waalwijk.
  • was Wilhelmina koningin van ons land en was onder meer Theodore Roosevelt president van de Verenigde Staten.
  • bewaarde Van Roessel het vlees in een kelder met dikke muren; koelkasten waren er nauwelijks.
  • zaagden de slagersknechten in de winter ijs uit dichtgevroren vaarten, om in de kelders te bewaren, voor koeling in de zomer.
  • werd de gloeilamp uitgevonden en werd in Eindhoven de firma Philips & Co opgericht, een gloeilampenfabriek.
  • reed er een paardentram door de Grotestraat in Waalwijk.
  • werd de slavernij afgeschaft in de Verenigde Staten en ook in de Nederlandse koloniën.
  • werd de telefoon uitgevonden. In 1908 kreeg Van Roessel al telefoon (telefoonnummer: 21, zie de advertentie) en in 1915 telde Nederland 75.000 abonnees.
  • was Pasen een grote gebeurtenis; slagers pronkten met hun slachtvee door de straten.
  • deed elektrische straatverlichting langzaam maar zeker intrede, ter vervanging van gaslampen.
  • deed schrijver Jules Verne veel voorspellingen in zijn boeken, waaronder een reis naar de maan.
  • vond de eerste editie van de Olympische Zomerspelen plaats, in Athene.
  • kwamen de bakker, melkboer, groenteman en de handelaar in stoffen aan de deur.
  • bezorgden de slagersknechten het vlees op bestelling thuis, in een grote mand voor op de fiets.
  • trok de etalage van Van Roessel met hele bouten vlees, kalveren en halve varkens veel bekijks uit het hele dorp.
1907, André van Roessel (uiterst links) in de deuropening van de slagerij aan de Grotestraat 236.

1922: de derde generatie komt in het bedrijf

In 1922 – het bedrijf bestaat al 45 jaar! – draagt André van Roessel de slagerij over aan zijn zoon Alphons, de derde generatie. In deze periode doen een ijskast èn een snijmachine hun intrede. Maar, de hondenwagen blijft voorlopig in gebruik bij het bezorgen van vlees, de modernisering gaat met kleine stapjes. Specialiteiten van het huis: droge worst en zachte Brabantse metworst!

Vlnr: Anneke van Roessel (jongste zus van Otto, overlijdt op 12-jarige leeftijd), Henriette Van Roessel-Donkers en Alphons van Roessel

ONZE ZACHTE BRABANTSE METWORST

Het slagersvak is een ambacht, dat binnen ons bedrijf van generatie op generatie is doorgegeven, waardoor als vanzelf echte ‘klassiekers’ zijn ontstaan.

Ooit ontstond het maken van worst als verwerking van vlees. Het vlees werd geconserveerd door zout toe te voegen èn… een beetje rum. In het Rivierenland koos men ook wel voor het roken van vlees om de houdbaarheid te verlengen.

Het maken van worst is een ambacht dat slechts weinig slagers nu nog in eigen huis hebben. En dat maakt onze eigen worstmakerij iets om extra trots op te zijn. Onze meester worstmakers Thom Snels en Dennis van Dun maken de lekkerste worstsoorten, merendeels gebaseerd op goedbewaarde familierecepten. Onze zachte Brabantse metworst is al decennia geliefd in Waalwijk en omstreken!

1930 - 1940

'30 - '40

JONGE OTTO SLAGER IN HART EN NIEREN

Eind jaren ’20 belandt Nederland in een crisis en dat raakt ook Slagerij Van Roessel. Toch weet de slagerij te overleven. Hoe dat ging, weet Piet Kools (oud-slager, nu 84 jaar) als geen ander te vertellen. Samen met hem blikken we terug op de jaren ’30 en ’40.

In maart 1932, vlak voor Pasen, de periode die zo belangrijk is voor de slagerij, overlijdt Alphons van Roessel. Alphons’ vrouw Henriette gaat te rade bij collega-slager Jan Kools uit de Stationsstraat. Jan Kools adviseert haar om zoon Otto van Roessel van de slagersvakschool in Roosendaal te halen, zodat hij de winkel kan overnemen. Hij belooft Henriette en Otto waar mogelijk te helpen.

HULP VAN COLLEGA-SLAGER

Otto is pas 14 jaar, maar onder voogdij van zijn moeder wordt hij slager, daarbij dus gesteund door Jan Kools. Diens zoon Piet Kools herinnert zich nog: “Pa kocht gewoon twee koeien, één voor onze eigen slagerij, één voor Otto van Roessel. We hielpen elkaar. Zo ging dat in die tijd. We waren geen concurrenten, ieder had zijn eigen klandizie.” De winkel gaat verder onder de naam Wed. Alphons van Roessel.

Handjeklap; de 14-jarige Otto koopt zijn allereerste koe!
De winkel gaat verder onder de naam Wed. Alphons van Roessel.

Otto had al jong interesse in het slagersvak, zijn jongere broer André niet. Het gaat hem dan ook direct goed af. Bij een boer bekijkt en taxeert de jonge Otto zijn eerste koe en zelfverzekerd koopt hij het dier. Alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Otto blijkt slager in hart en nieren. Hij koopt vee niet meer bij de boer, maar op de veemarkt, die in de Stationsstraat werd gehouden en later in de Brabanthallen, en slacht het vervolgens ook zelf. Intussen rond hij alsnog zijn opleiding aan de Slagersvakschool (SVO) af.

OORLOGSJAREN: ILLEGALE SLACHT EN SMOKKEL

De crisis- en oorlogsjaren zijn erg zwaar, maar Otto loodst zijn slagerij erdoorheen. Soms moeten de meest wonderlijke toeren worden uitgehaald om aan vee te komen. Piet Kools vertelt: “In de oorlog en ook na de bevrijding was vlees op de bon. Een boer (in de boerderij aan Kloosterwerf 23, waar nu restaurant De Luwte is gevestigd) kocht voor ons een koe, die we vervolgens in het geheim slachtten. Soms deden we dat in de keuken van vrouw Van Haren, onze achterbuurvrouw. Zij beschikte over een grote keuken met een stenen vloer… Vervolgens moesten we de geslachte koe wegsmokkelen. De kortste route, waarbij we niet gezien werden, liep dwars door de kerk St. Jan de Doper. Aan de ene kant gingen we erin, bij het kerkhof er weer uit en zo via de tuin van de koster richting Van Roessel. Met soms een spoor bloed achter ons aan, we hadden haast. De pastoor kneep uiteraard een oogje toe. Deden we dat niet, dan was er bijna niets. Soms kwamen er namelijk een paar koeien uit Den Bosch, die we dan onder alle Waalwijkse slagers moesten verdelen.”

De slagerij van Jan Kools was gevestigd in de Stationsstraat. Deze foto dateert uit ± 1910; de slagerij zat naast ‘de goedkope winkel’ (foto: archief familie Kools).

“Spannend was het wel. Ik ben rond ’46/’47 een keer opgepakt met een halve lever, terwijl ik al bij Van Roessel voor de deur stond. Mijn vader moest er een paar dagen voor de bak in. Dat gebeurde in die tijd vaker, hoor. Otto van Roessel heeft ook weleens vastgezeten, in Bork. Zijn moeder kwam mij toen vragen om hem een boek te gaan brengen. Zonder opzet koos ik ‘De Vrijheid’… Alle hulp was vanzelfsprekend, wij zagen Otto als een familielid.”

Tijdens en net na de oorlog smokkelden Otto van Roessel en collega-slager Jan Kools het geslachte vee door de Sint Jan.

In deze tijd

  • telt Waalwijk maar liefst 26 slagerijen!
  • wordt de eerste geluidsfilm in de Waalwijkse bioscoop vertoond (november 1930).
  • wordt de 10.000e inwoner van Waalwijk geboren (mei 1931).
  • wordt het laatste gat gedicht in de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland; de Zuiderzee is niet meer en het IJsselmeer is een feit (1932).
  • koopt Otto van Roessel het vee ’s ochtends op de veemarkt in Den Bosch, waarna het direct naar het slachthuis in Waalwijk wordt gebracht. Vanuit het slachthuis wordt het vlees op een duwkar met een laken erover naar de slagerij gebracht.
  • wordt het raadhuis in Waalwijk in gebruikgenomen (1932). Het ontwerp is van architect A.J. Kropholler.
  • rijdt de laatste personentram door Waalwijk (oktober 1934).
  •  heeft een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking geen werk (1935).
  •  wordt nylon uitgevonden (1935).
  • opent schoenenfabriek Van Haren de 50e winkel, in de Grotestraat in Waalwijk (1937).
  • zijn filmsterren Marlène Dietrich, Greta Garbo en Fred Astaire oneindig populair.
  • wordt prinses Beatrix geboren (31 januari 1938).
  •  lijdt ook Waalwijk onder de Duitse bezetting. Op 13 mei 1940 trekken de eerste Duitse troepen door Waalwijk; in augustus 1945 viert Waalwijk grote bevrijdingsfeesten.
  • wordt Juliana op 4 september 1948 koningin der Nederlanden.
  • wordt jazzmuziek populair.
  •  vinden de eerste televisieuitzendingen plaats. De officiële introductie van televisie vindt plaats in december 1949.

HOLLANDSE BIEFSTUK

De biefstuk van Slagerij-Traiteur Van Roessel staat al sinds jaar en dag bekend als de beste biefstuk van de Langstraat. Het geheim zit ‘m in de keuze voor koeien van Hollandse Luxe-rassen, zoals verbeterd roodbont. Dat kopen we zelf in bij onze vaste mester uit de regio, zoals André van Roessel, Alphons van Roessel en vervolgens Otto van Roessel ook zelf het vee kochten.

Het beste rundvlees is de basis, maar wat minstens zo belangrijk is, is het ambachtelijke rijpingsproces. Na het versnijden door onze eigen slagers gunnen we het vlees de tijd om te rijpen. Waardoor de smaak zich concentreert en de biefstuk nóg malser wordt.

1950 - 1960

'50 - '60

VAN SLAGTERIJ NAAR MODERNE SLAGERIJ

Na de oorlog manifesteert Otto van Roessel zich als een echte ondernemer. Ook neemt hij een prominente rol in het Waalwijkse verenigingsleven in, hij wordt van lieverlee een ‘bekende Waalwijker’.

Zo is Otto onder meer voorzitter van de Waalwijkse slagersvereniging. Piet Kools (oud-slager, nu 84 jaar) kijkt nog altijd met veel plezier terug op zijn samenwerking met Otto van Roessel en de uitstapjes die ze samen met de slagersvereniging maakten. Hij vertelt: “In 1956 nam ik de slagerij over van mijn vader Jan Kools (in de Stationsstraat) en zo werden Ot en ik collega’s. Nog altijd waren we geen concurrenten, ieder had zijn eigen klandizie. We gingen nooit tegelijk op vakantie, zodat we elkaar klanten konden overnemen. Klanten kondigden dan keurig aan dat ze van Van Roessel afkwamen, of andersom, dat was een soort heren-afspraak.” Lachend: “Mijn broer Jan, een mongool, zorgde wel voor de nodige controle. Hij gooide bij Van Roessel de deur open en riep keihard, door een volle winkel: ‘Ja! Allemaal klanten van onze Piet!’. Onze Jan hielp ons iedere zaterdag met het schoonmaken van de slagerij en werkte daarnaast bij de Waveem, de Opel-garage. Daar zal menig Waalwijker hem nog wel van kennen.”

ALLE SLAGERS OP STAP

Na werktijd zochten de bevriende slagers elkaar graag op. “Waalwijk telde net zoveel kroegen als slagerijen”, aldus Piet Kools. “Het café van Henny de Ruijter (nu Eetcafé City aan de Markt) was onze stamkroeg. Er was geen tv, dus we gingen zoals veel mannen biljarten, dronken samen een pilsje. Ook gingen Ot en ik geregeld zwemmen. Als wij terugkwamen van het slachthuis, namen onze echtgenotes de kinderen mee naar het Hoefsven. Wij sloten dan later aan. Otto was een heel goede waterpoloër!” Maar vooral aan het jaarlijkse Pinkster-uitje met de Waalwijkse slagersvereniging bewaart Piet goede herinneringen. “Direct na de eerste mis op zondagochtend, rond 06.00 uur, vertrokken we. Naar Duitsland bijvoorbeeld. Twee dagen lachen en plezier maken met z’n allen. Toen mijn ouders in 1956 de zaak aan me overdeden, deden ze dat op één voorwaarde: ze wilden nog steeds mee met het uitstapje!” In deel 1970 vertelt Piet Kools meer over hoe het er in de oorlogsjaren en de jaren erna aan toeging.

Oude foto van het Hoefsven

Jonge Anneke bevangen door ‘slagersvirus’

Hoewel er genoeg ruimte is voor plezier, zo bewijst het verhaal van Piet Kools, is het vooral erg hard werken in de slagerij. De werkdag begon rond 04.00 uur ’s nachts. Naast de knecht en dienstmeid Tonny Hamers* helpen ook Otto’s kinderen dagelijks mee. Zijn oudste, dochter Anneke, staat op achtjarige leeftijd al regelmatig in de winkel en wordt zodoende al jong bevangen door het ‘slagersvirus’.

* bijzonder: Tonny Hamers helpt Anneke van Dun nog steeds mee in de huishouding!

Nieuw: versafdelingen

In 1968, het jaar waarin het familiebedrijf 90 jaar bestaat, zet Otto van Roessel een grote stap. De slagerij aan de Grotestraat 236 wordt ingrijpend verbouwd. De winkeloppervlakte verdubbelt en diverse versafdelingen doen hun intrede. De winkel wordt ingericht zoals tegenwoordig nog steeds veel slagerijen zijn ingedeeld. De heropening wordt samen met het 90-jarig bestaan gevierd.

HET VERHAAL VAN ONZE WORSTENBROODJES

Otto van Roessel is in de jaren ’50 en ’60 niet de enige succesvolle ondernemer in Waalwijk. Martinus Pulles van Bakkerij Pulles-Heesbeen, gevestigd in de Grotestraat op nummer 235, is nèt zo bevlogen met zijn vak bezig. Altijd bezig met vakwedstrijden, altijd als eerste met vernieuwingen, zoals een automatiek.

De bakkerij is onder meer geroemd om zijn overheerlijke worstenbroodjes. Het gehaktvlees werd geleverd door slager Willem van Schijndel, waarna bakker Pulles het zelf kruidde. Dagelijks bracht slagersknecht Pietje Colijn vele kilo’s gehakt richting de bakkerij. U vraagt zich wellicht af, wat is de link naar Slagerij-Traiteur Van Roessel? Daarvoor maken we een sprongetje in de tijd.

Het voormalige logo van Van Roessel is ontleend aan het logo van Bakkerij Pulles-Heesbeen, als eerbetoon.

Martinus Pulles en Janske Pulles-Heesbeen zijn de grootouders van Jan van Dun. Als jonge jongen werkte Jan graag mee in de bakkerij van zijn opa en oma, maar uiteindelijk koos hij voor het slagersvak. In 1965 ging hij aan de slag bij Slagerij Van Roessel, nadat Riet Kools-van Hulten van Slagerij Kools een goed woordje voor hem had gedaan (Slagerij Kools had zelf niemand nodig). Riet Kools deed dat op verzoek van haar broer Gerard van Hulten, die getrouwd was met Nellie Pulles… een tante van Jan van Dun! Kunt u het nog volgen?

Enfin, van het een kwam het ander en in 1973 trouwt Jan van Dun met Anneke van Roessel. In 1976 overlijdt vader Otto, na een kort ziekbed. Onverwachts snel komt het jonge stel voor een belangrijke beslissing te staan; ze nemen de zaak over. Twee jaar later, in 1978, verhuist Van Roessel naar de slagerij van Willem van Schijndel, die ermee stopt. En zo belandt het recept van het gehakt via Willem van Schijndel bij Slagerij Van Roessel en krijgt Jan het recept van zijn opa Pulles weer in handen. De worstenbroodjes naar de authentieke receptuur van Bakkerij Pulles-Heesbeen zijn alweer vele jaren verkrijgbaar bij Slagerij-Traiteur Van Roessel. 

Opa Pulles-Heesbeen was veelgevraagd jurylid bij internationale vakwedstrijden.
Hier is kleinzoon Jan van Dun aan het werk als hoofdjury bij de internationale vakwedstrijden van de VAS Amsterdam

In deze tijd

  • is Otto van Roessel voorzitter van de Waalwijkse slagersvereniging.
  • wordt het badhuis aan de Bernhardstraat in Waalwijk geopend (1951). In 1966 wordt het gesloten.
  •  bereikt de watersnood ook Waalwijk (februari 1953). Met zandzakken en rietmatten wordt Waalwijk beschermd tegen de enorm hoge waterstand in de polder. Van de Roestelberg wordt zand naar Besoyen gebracht.
  • luistert Nederland twee keer per maand massaal naar het radio-hoorspel ‘In Holland staat een huis’, met teksten van Annie M.G. Schmidt (jaren ’50).
  • wordt het 650-jarig bestaan van de stad Waalwijk groots gevierd (1953).
  • vindt de internationale tentoonstelling S.L.E.M. (schoen, leder, mode) plaats (augustus 1953).
  • is Willem Drees minister-president van vier kabinetten (van 1948 tot 1958).
  • voert Elvis Presley wereldwijd de hitlijsten aan met nummers als ‘Heartbreak Hotel’, ‘Love me tender’ en ‘Jailhouse Rock’.
  • wordt de Julianafontein aan het Hertog Janpark officieel in gebruik genomen (1959). De fontein is sinds september jl. weer in werking, na een ingrijpende renovatie, mogelijk gemaakt door betrokken Waalwijkers.
  •  wordt de kop van de oude haven gedempt voor de aanleg van de Langstraatweg (1959).
  • wordt voor het eerst een weekmarkt gehouden, op het Vredesplein (1960).
  •  schaft Otto van Roessel zijn eerste auto aan (1961), een Opel, gekocht bij de Waveem.
  • groeit Waalwijk snel, van 15.000 inwoners in 1954 naar 20.000 inwoners in 1964.
  • worden de woonwijken Laageinde en Bloemenoord gebouwd en Besoyen flink uitgebreid. De eerste flats verschijnen in Waalwijk (jaren ’60).
  • wordt de vijfdaagse werkweek in de schoenenindustrie ingevoerd (1961). Zaterdag wordt een vrije dag!
  • is James Bond dé held van het witte doek. De eerste Bond-film verschijnt in 1962: Dr. No, vrijwel jaarlijks gevolgd door een nieuwe Bond-film.
  • wordt in Waalwijk voor het eerst de Jeugdavondvierdaagse gehouden (augustus 1964). In 1969 lopen er al 1900 kinderen mee!
  • opent de eerste EM-TÉ supermarkt (van oorsprong een slagerij) zijn deuren in Drunen (1965), gevolgd door een vestiging in Waalwijk (1969). De opkomst van deze en ook andere supermarkten die vers vlees gaan verkopen, heeft ingrijpende gevolgen voor de slagersbranche.
  • wordt ’s werelds eerste harttransplantatie uitgevoerd (1967).
  • wordt het Sint Nicolaasziekenhuis (huidige TweeSteden ziekenhuis) geopend door de commissaris van de Koningin (januari 1968).
  • opent prins Bernhard de nieuwe Waalwijkse haven (juni 1968).
  • zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan (20 juli 1969).

BRABANTSE WORSTENBROODJES

Otto van Roessel is in de jaren ‘50 en ‘60 niet de enige succesvolle ondernemer in Waalwijk.. Martinus Pulles van Bakkerij Pulles-Heesbeen in de Grotestraat is nèt zo bevlogen met zijn vak bezig. Altijd bezig met vakwedstrijden, altijd als eerste met vernieuwingen. De bakkerij is onder meer geroemd om zijn overheerlijke worstenbroodjes. Het gehaktvlees wordt geleverd door slager Willem van Schijndel, waarna bakker Pulles het zelf naar geheim recept kruidt. Dagelijks brengt slagersknecht Pietje Colijn vele kilo’s vers gehakt richting de bakkerij!

De worstenbroodjes naar de authentieke receptuur van Bakkerij Pulles-Heesbeen zijn inmiddels al weer vele jaren verkrijgbaar bij Slagerij- Traiteur Van Roessel.

1970 - 1980

'70 - '80

DE EERSTE VROUWELIJKE SLAGER

Al op achtjarige leeftijd werkte Anneke van Roessel, de oudste van het gezin, regelmatig mee in de slagerij. Het is dan ook geen verrassing dat ze graag het slagersvak in wil. Toch werkt Anneke eerst nog enkele jaren elders, voordat ze in het familiebedrijf aan de slag gaat.

In 1973 trouwt Anneke van Roessel met Jan van Dun, die op dat moment al enkele jaren in de slagerij van haar vader werkt. Op 26 december van datzelfde jaar wordt hun zoon Dennis geboren.

Peuterfoto Dennis in slagerij van opa Otto

Anneke en Jan nemen de slagerij over, de vijfde generatie

Als vader Otto van Roessel in 1976 na een kort ziekbed overlijdt, komt het jonge stel voor een belangrijke beslissing te staan. Jan en Anneke nemen de zaak over en Anneke gaat definitief verder als slager en ondernemer, de vijfde generatie in het familiebedrijf. Wat extra bijzonder is, is dat Nederland op dat moment slechts enkele vrouwelijke slagers telt. Het is sowieso nog niet erg gebruikelijk dat jonge moeders werken. Het gezin Van Dun-Van Roessel woont weliswaar niet bij de winkel, maar Dennis eet er elke dag en speelt na schooltijd in en om de slagerij, met vriendjes op de Winterdijk. Ook helpt hij graag mee in de winkel van zijn ouders, hij wordt al jong enthousiast over het slagersvak.

Hulp van collega Piet Kools

De geschiedenis herhaalt zich: collega-slager Piet Kools uit de Stationsstraat (zie deel 2 en deel 3) staat Jan van Dun nu met raad en daad bij, zoals zijn vader Jan Kools in de jaren ’30 en ‘40 een belangrijke steun was voor Otto van Roessel. Piet en Riet Kools runnen hun slagerij tot 1985, waarna de zaak sluit, er is geen opvolging of overnamekandidaat. Nog altijd is Piet Kools nu kind aan huis bij Van Roessel, minstens drie keer per week komt hij op de fiets naar de winkel om er ‘alles’ te halen, tot en met vers brood.

Voor vele Waalwijkers een herkenbaar beeld: Slagerij Kools in de Stationsstraat. De winkel sloot in 1985. (foto: privébezit familie Kools)

Verhuizing in het jubileumjaar

Niet lang na de overname – als Slagerij Van Roessel honderd jaar bestaat, we schrijven 1978 – verhuist Van Roessel naar de slagerij van Willem van Schijndel, die ermee stopt. Het nieuwe adres: Grotestraat 219, vlakbij de huidige winkel. Willem van Schijndel blijft achter de schermen nog jaren meehelpen met het maken van worst, ook hij is een slager in hart en nieren. Tijd om het honderdjarig bestaan te vieren, is er niet. Maar dat wordt tien jaar later, in 1988, ruimschoots goedgemaakt.

Jan van Dun won met zijn gouden producten op het vakgebied van worsten en vleeswaren.
Kent U ze nog?

Best shop in town

In de jaren ’80 bouwen Jan en Anneke het succes van hun familiebedrijf verder uit. Slagerij Van Roessel behoort inmiddels tot de ‘best shops in town’, aldus een verkiezing die wordt gehouden. In hetzelfde rijtje staan namen als Van Bladel Bloemen, Nol van den Besselaar (tapijt en gordijnen), RPQ (fotografie), Sjon Platenzaak, De Bont Fotografie en Boekhandel/Drukkerij Verwiel (destijds gevestigd in het pand waarin Van Roessel nu is gevestigd!). Veel van deze bedrijven bestaan helaas niet meer, maar herkent u ze nog?

Het team breidt uit

Slagerij Van Roessel groeit en neemt meerdere mensen in dienst, waaronder verschillende parttimers. “We waren één van de eersten die dat deden”, weet Anneke. Sommige medewerkers werken nu nog bij Slagerij-Traiteur Van Roessel, er is al menig jubileum gevierd. Herkent u ze op deze foto?

Het logo dat Van Roessel in deze tijd gebruikt, is ontleend aan het beeldmerk van Bakkerij Pulles-Heesbeen. In deel 3 kunt u lezen welk verhaal hierachter schuilt.
Achteraan vlnr: Ronald, Francien, John, Peter, Jan en Anneke Midden vlnr: Nel, Colinda, Margo, Piet en Esther
Dennis samen met Patrick Colijn op de jaarlijkse braderie

Braderie in Waalwijk

In de jaren ’80 kijkt Waalwijk ieder jaar reikhalzend uit naar de Braderie, een enorme happening in het centrum van Waalwijk, waar veel publiek op afkomt. Ook Van Roessel doet enthousiast mee en verkoopt zure zult en droge worst in een marktkraam voor de winkel. De worsten zijn niet aan te slepen en de slagerij komt ruimte tekort om alle worsten te maken. Achter de slagerij staan meterslange droogrekken, waar de worsten worden opgehangen. Wist u dat de ’80 van de Langstraat’ voortkomt uit de Braderie? De organisatie van de Braderie wilde met een extra activiteit de wat ‘saai geworden braderie wat nieuw leven inblazen. Als de organisatie toen wist waar dat toe zou leiden…

Droge worstproductie voor de braderie
Nico van de Wouw en Meggie Colijn op de drukbezochte braderie

110-jarig jubileum

In 1988 bestaat Slagerij Van Roessel 110 jaar en dit keer pakken Jan en Anneke wèl groots uit. Elf weken lang is het feest in de winkel; de jubileumcampagne is gekoppeld aan de historie van de Nederlandse Spoorwegen. Vlak voor het jubileumfeest is de winkel bovendien verbouwd, de zoveelste in de historie…

Anneke aan het werk in de verbouwde winkel aan de Grotestraat 219 (nu Partyvlaai) rondom 1988 toen de slagerij 110 jaar bestond.

Waalwijk maakt kennis met filet américain

Begin jaren ’70 wint de buitenlandse keuken terrein, vooral Franse invloeden zijn overduidelijk aanwezig. Mensen genieten van Franse kaasjes, Franse wijnen èn van filet américain. Otto van Roessel en Jan van Dun maakten het als eerste slagers in Nederland. Basis is vers gemalen, mager rundvlees, vermengd met een huisgemaakte saus. Het recept is sinds de jaren ’70 niet meer veranderd en wordt zorgvuldig bewaard in onze Kruidenkamer. Nog steeds maken we het meerdere malen per dag, zodat we altijd een optimaal vers product kunnen aanbieden. Op vrijdag gemiddeld drie tot vier keer op één dag!

In deze tijd

  • verschijnt de allerlaatste Echo van het Zuiden (december 1970); de krant houdt na 93 jaargangen op te bestaan.
  • wordt sociaal-cultureel centrum De Leest gebouwd, aan de Mr. van Coothstraat (1971).
  • rijdt de allerlaatste goederentrein door Waalwijk (mei 1972).
  •  wordt schaatser Ard Schenk drie keer achter elkaar wereldkampioen (1970-1972).
  • wordt het overdekte Olympiazwembad gebouwd aan de Olympiaweg (1973).
  • wint de buitenlandse keuken terrein; Franse kaasjes, fondue, gourmet, macaroni, nasi en filet américan worden populair (jaren ’70).
  • overheersen de kleur paars, groen en oranje in alle interieurs (jaren ’70).
  • blijft EM-TÉ supermarkten – van oorsprong een slagerij – uitbreiden, met winkels in onder andere Kaatsheuvel (1973) en Sprang-Capelle (1982). De gevolgen voor de slagersbranche zijn groot.
  • wordt gestart met de bouw van Winkelcentrum De Els (1974).
  • is ABBA mateloos populair, na het winnen van het Eurovisiesongfestival (1974) met ‘Waterloo’.
  • wordt voortaan nog maar één keer per dag post bezorgd, in plaats van twee keer (1974).
  • bereikt het Nederlands Elftal twee keer de WK-finale (1974 en 1978).
  • zijn Den Uijl (1973-1977), Van Agt (1977-1982) en Lubbers (1982-1994) minister-president.
  • moet Radio Veronica stoppen met de uitzendingen vanaf de Noordzee (1974).
  • wordt Suriname onafhankelijk van Nederland (1975).
  •  wordt de autogordel voorin verplicht (1976).
  •  wordt kleurentelevisie gemeengoed (jaren ’70) en krijgt Nederland kabeltv en daarmee ook buitenlandse zenders (jaren ’80). In 1989 doet commerciële tv haar intrede.
  • introduceert Apple haar eerste computer voor consumenten (1977).
  • volgt Beatrix haar moeder Juliana op als koningin (1980).
  • verrijzen in fasen de nieuwbouwwijken De Amstel (1979) en De Hoef (1982), met veel woonerven, kenmerkend voor deze periode.
  • wordt de eerste ‘80 van de Langstraat gehouden (28 en 29 augustus 1981), op initiatief van de organisatie an de Braderie. 168 mensen namen deel, 122 haalden de finish.
  • sluit de laatste leerlooierij van Waalwijk, Van Dooren De Greeff, haar deuren (1981).
  • sluit bioscoop Musis Sacrum (1982).
  •  krijgt Waalwijk haar eerste vrouwelijke politieagente (1983).
  • doet RKC intrede in het profvoetbal (1984).
  •  wint het Nederlands Elftal het EK voetbal (1988).
  • doen de cd, magnetron en de walkman intrede (jaren ’80).
  • wordt de N261 tussen Waalwijk en Tilburg geopend, wat een einde betekent aan de verkeersdrukte door met name de Besoyensestraat, dat jarenlang veel Eftelingverkeer moet verwerken (1988).

FILET AMERICAN

Begin jaren ’70 komt filet américain als gerecht over uit Frankrijk en België. Otto van Roessel en schoonzoon Jan van Dun maakten het als eerste slagers in Nederland. Basis is vers gemalen, mager rundvlees, vermengd met een huisgemaakte saus, waarvan het recept zorgvuldig bewaard wordt in onze Kruidenkamer.

Het recept is sinds de jaren ’70 niet meer veranderd, onze filet américain is onverminderd populair. Nog steeds maken we het meerdere malen per dag, zodat we altijd een optimaal vers product kunnen aanbieden. Heerlijk bij de borrel, op een vers stokbroodje tijdens de lunch of als basis van een stokbroodje Martino, één van de succesnummers in onze broodjescorner. Met recht hoort filet américain thuis in onze serie klassiekers!

1990

1990

SLAGERIJ VAN HET JAAR!

In 1990 opent Slagerij Van Roessel een nieuwe, trendsettende winkel in De Els. Het was de eerste verszaak in het winkelcentrum, een gewaagde stap, zo vonden velen. De winkel in de Grotestraat blijft ook geopend.

De nieuwe winkel in de Els is dermate succesvol dat Anneke en Jan na 2,5 jaar besluiten om hun winkel in de Grotestraat te sluiten. Daarmee neemt het bedrijf na ruim een eeuw afscheid van de Grotestraat. Jan en Anneke willen zich volledig kunnen focussen op de winkel in De Els. Vijf jaar lang is Slagerij Van Roessel de enige verszaak in De Els, maar dan vestigen zich ook een bakker, groentenman en kaaswinkel in hetzelfde straatje, dat in de volksmond het ‘versstraatje’ wordt. Menigeen maakt er een uitje van en haalt snel vers brood aan de overkant, intussen wachtend om geholpen te worden bij de alsmaar drukker wordende slagerij.

Een vooruitstrevende winkel in De Els
Chefkok John van Delft

Koken in de winkel

Het succes van Van Roessel is voor een belangrijk deel te danken aan de introductie van kant-en-klaarmaaltijden, die in de winkel vers worden bereid. Dat is uniek, maar het voldoet aan een grote behoefte. De consument kiest steeds meer voor gemak. De economie bloeit en ‘tijd is geld’. Kok John van Delft begint naar eigen zeggen ‘met een grote pan nasi en het bakken van verse pizza’s’, maar al snel breidt het aanbod zich flink uit met een keur aan warme en koude gerechten, alles vers bereid. Samen met Anneke van Dun behaalt John het traiteursdiploma, dat wordt uitgereikt door ster-kok Cas Spijkers.

Productielocatie aan Eerste Zeine

In 1993 betrekt Van Roessel een professionele productielocatie aan de Eerste Zeine, waar onder meer de Kruidenkamer, een rokerij, pekelcel en grote koelcellen worden ingericht. Hier wordt al het vlees versneden en worden op ambachtelijke wijze worsten en vleeswaren gemaakt. Kok John van Delft blijft echter in de winkel koken! Meer hierover leest u in deel 2000. De winkel breidt zelfs uit; in 1996 opent Van Roessel ook een broodjescorner in het versstraatje. De vers belegde broodjes zijn er niet aan te slepen, het voorziet duidelijk in een behoefte.

Slagerij van het Jaar 1997

In 1996 wordt Slagerij Van Roessel uitgeroepen tot het Beste Leerbedrijf van het Jaar; minister Ritzen van Onderwijs reikt persoonlijk de bijhorende oorkonde uit. Een jaar later viert het familiebedrijf één van de belangrijkste hoogtepunten: Slagerij-Traiteur Van Roessel wordt uitgeroepen tot ‘Slagerij van het Jaar 1997’, bij de allereerste verkiezing. De jury spreekt zijn waardering uit voor de trendsettende formule die Van Roessel neerzet. De prestigieuze titel leidt tot veel (media-)aandacht; het winkelconcept wordt nog jarenlang door veel slagerijen in het hele land gekopieerd.

Jan van Dun won met zijn gouden producten op het vakgebied van worsten en vleeswaren.

Smaakmakend

In 1998 bestaat Slagerij Van Roessel 120 jaar. Dat wordt gevierd met onder meer de jubileumuitgave ‘Een smaakmakend verhaal.

In deze tijd

  • maakt Nederland een behoorlijke bloei door (jaren ’90).
  • opent de vierde fase van winkelcentrum De Els (1990).
  • sluit kousenfabriek Seta in de Kerkstraat de deuren (1990). In het monumentale pand uit circa 1860 zijn tegenwoordig woningen en een kantoorpand gehuisvest.
  • wordt Nelson Mandela vrijgelaten, na 27 jaar gevangenschap (1990). Van 1994 tot 1999 is hij president van Zuid-Afrika.
  • gaat de soap Goede Tijden Slechte Tijden van start (1990). Inmiddels is het de langstlopende soapserie van ons land, met nog steeds gemiddeld 1,7 miljoen kijkers.
  • viert het Dr. Mollercollege in Waalwijk het 75-jarig bestaan (1991).
  • wordt het fietspad over het voormalig spoortracé geopend (1992).
  •  wint atlete Ellen van Langen (tegenwoordig inwoonster van Waalwijk) in Barcelona Olympisch goud op de 800 meter, met een tijd van 1.55,54 (1992).
  • wordt besloten tot de invoering van de euro (1992). Het zou nog tien jaar duren voordat het zover was.
  • wordt het gebruik van internet opengesteld voor bedrijven en particulieren (1993). Pizza Hut is één van de eerste bedrijven wereldwijd die internet commercieel inzet en het mogelijk maakt om online bestellingen te doen (1994).
  • is de mobiele telefoon in opkomst (halverwege jaren ’90), om tegen het jaar 2000 al wijdverspreid te zijn.
  • is Wim Kok minister-president van Nederland (1994-2002), de tijd van de ‘Paarse kabinetten’.
  • is Bill Clinton de 42e president van de Verenigde Staten (1993-2001).
  • komt de Tour de France door Waalwijk (1996).
  • wordt het nieuwe theater De Leest ingebruikgenomen (1996).
  • krijgt RKC een nieuw voetbalstadion (1996).
  • worden de gemeenten Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik samengevoegd tot gemeente Waalwijk (1 januari 1997).

WEER EEN NIEUWE KLASSIEKER

In de jaren ’90 komt de klassieker ‘Grootmoeders Ovenschotel’ op de kaart. Basis van het gerecht, dat ook wel ‘hete bliksem’ wordt genoemd, is een hachee van gehakt en uien, met een pittige aardappelpuree en appel. Dagelijks vers bereid met de beste ingrediënten, naar eigen receptuur. Grootmoeders Ovenschotel valt zo in de smaak, dat het sinds de jaren ’90 in het assortiment is gebleven.

Thuis even in de oven of magnetron, dat is makkelijk genieten van een heerlijke maaltijd.

2000 - 2013

2000 - 2013

INSPIRERENDE EETWINKEL WORDT HOFLEVERANCIER

Het nieuwe millennium breekt aan. In alle opzichten een bijzonder moment, vooral omdat zoon Dennis van Dun als zesde generatie in de winkel komt werken.

Het jaar 2000 begint met veel veranderingen. Allereerst is er natuurlijk de euro, die de gulden vervangt en dat is voor iedereen even wennen, ook voor Slagerij-Traiteur Van Roessel en zijn klanten. In hetzelfde jaar treedt Dennis in de voetsporen van zijn ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders en oudouders (zo heet dat officieel); hij doet als zesde generatie intrede in het familiebedrijf. De 27-jarige Dennis brengt al behoorlijk wat kennis en ervaring mee, want tijdens en na zijn opleiding aan de SVO en HAS Levensmiddelentechnologie werkt Dennis eerst bij enkele andere ambachtelijke slagers. Zoals ook slagerszonen en –dochters van elders stage lopen bij Van Roessel! Dennis’ kennis van vlees bereiden, samenstellingen, E-nummers, recepten, HACCP en wetgeving komt uitstekend van pas in de moderne slagerij; ook hierin loopt Van Roessel opnieuw voorop, zoals ook de voorgaande generaties vooropliepen.

Zilveren legpenning

2003 is een memorabel jaar, waarin Slagerij-Traiteur Van Roessel volop ‘in de prijzen’ valt. De slagerij bestaat 125 jaar en Anneke van Dun krijgt de Zilveren Legpenning uitgereikt, de hoogste onderscheiding van de Kamer van Koophandel. Anneke, Jan en Dennis weten van niets, de aanvraag is in het diepste geheim gedaan en de verrassing is groot als Hugo Finkers, voorzitter van de Waalwijkse Ondernemers Federatie (WOF) plotseling in de winkel staat om de onderscheiding te overhandigen. “Ik was er niet eens op gekleed”, zo weet Anneke nog.

Van Roessel wordt Hofleverancier!

Kort erna volgt nog een uniek moment in de geschiedenis van Van Roessel: op 13 maart 2003 wordt Slagerij-Traiteur Van Roessel bij Koninklijke Beschikking benoemd tot Hofleverancier. Het predikaat wordt uitgereikt door burgemeester Jan de Geus van Waalwijk. Het hofleverancierschap is een fantastische kroon op het werk van zes generaties Van Roessel. De koning(in) kent het Hofleverancierschap toe aan bedrijven die reeds een lange periode toonaangevend zijn in kwaliteit, klantvriendelijkheid en bedrijfsvoering.

Anneke enige vrouwelijke meesterslager

Anneke van Dun ontvangt in 2003 bovendien het certificaat ‘Meesterslager’, als eerste vrouwelijke slager van Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in kasteel Heeswijk in Heeswijk Dinther ontvangt ze het certificaat uit handen van meesterkok Cas Spijkers. Anneke was bij haar start in het familiebedrijf, in 1977 al de eerste vrouwelijke slager, maar ook in 2003, ruim 25 jaar later, staat ze als patroon-meesterslager op eenzame hoogte: het slagersvak is nog steeds een mannenvak.

De lekkerste spare ribs van het land

In 2003 valt ook zoon Dennis in de prijzen. Hij wint de Spare Ribs Trophy: de uitverkiezing van de allerlekkerste spareribs van Nederland. Samen met zijn vader Jan ontwikkelde hij de prijswinnende marinade die basis zijn van de uitmuntende smaak; ook is er veel aandacht voor de juiste wijze van afbakken.

Hugo’s hamburger, een ode aan Waalwijkse geschiedenis

Toch zijn het niet de spare ribs die als klassieker van deze periode te boek staan. Met een kleine ‘meerderheid van stemmen’ is het de Hugo’s hamburger, omdat dit als compleet gerecht verkrijgbaar is en daarmee kenmerkend is voor deze tijd. De pure hamburger van rund- en kalfsvlees en een speciale kruiding wordt aanvankelijk voor Restaurant Hugo in Waalwijk ontwikkeld. De hamburger belandt in het vaste assortiment van Slagerij-Traiteur Van Roessel en krijgt de naam ‘Hugo’s hamburger’, als ode aan een stukje Waalwijkse geschiedenis: De naam ‘Hugo’ verwijst naar de rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot 1583-1645), beroemd om zijn ontsnapping uit het sombere slot Loevestein. Na twee jaar Loevestein verstopte Hugo de Groot zich in een boekenkist en zo werd hij het slot uitgesmokkeld. In Gorkum lag een binnenschip klaar dat hem eerst naar het Veerhuys in Gansoyen voer, aan het Oude Maasje. Vervolgens zette hij zijn tocht voort tot Waalwijk, waar hij het huis aan Hugo de Grootstraat 6 (nu Restaurant Hugo) als logement verkoos. Van Waalwijk trok Hugo per postkoets via Antwerpen naar Parijs, waar hij van Lodewijk XIII een staatstoelage kreeg. In 1645 besloot Hugo de Groot zijn verdere levensjaren in Zweden door te brengen, maar nog datzelfde jaar overleed hij.

Open dag

In 2003 opent Van Roessel voor het eerst de deuren van de productielocatie aan de Eerste Zeine voor klanten. De open dag is een overweldigend succes, honderden mensen komen vol belangstelling een kijkje nemen. Ook in 2006 wordt de open dag enorm druk bezocht. Kok John van Delft heeft dan net een nieuwe keuken in gebruik genomen; na vijftien jaar koken in de winkel stapt ook hij over naar de productielocatie, waar hij veel meer ruimte tot zijn beschikking heeft en dus nóg meer heerlijke maaltijden kan bereiden. In datzelfde jaar wordt Van Roessel Nederlands traiteurkampioen op de slagersvakbeurs in Utrecht.

Nieuwe plannen

Achter de schermen werken Anneke, Jan en Dennis aan spectaculaire, vernieuwende plannen. Slagerij-Traiteur Van Roessel keert terug naar de straat waar het in 1878 allemaal begon: de Grotestraat in Waalwijk. Jan en Ties, de dan 4-jarige tweelingzonen van Dennis en Joli, leggen de eerste steen van de nieuwe winkel. Op 10 maart 2010 resulteren de lange voorbereidingen en ingrijpende verbouwing in de opening van een fantastische, inspirerende eetwinkel. Er is alle aandacht en ruimte voor de heerlijke, ambachtelijke vlees- en vleeswarenspecialiteiten, delicatessen en verse maaltijden.

Opnieuw Slagerij van het Jaar 2010!

Kort na de opening volgt de bekroning: voor de tweede keer mag Van Roessel zich ‘Slagerij van het Jaar’ noemen! Tot op de dag van vandaag brengen slagers en foodspecialisten uit het hele land een bezoek aan onze winkel, om het unieke winkelconcept met eigen ogen te zien.

21 KEER GOUD

Op 23 en 24 september 2013 neemt Slagerij-Traiteur Van Roessel met 21 producten deel aan vakwedstrijden van de VAS in Amsterdam. Resultaat: 21x GOUD! Een fantastisch resultaat, een mooiere aftrap van het jubileumfeest is niet denkbaar. Slagerij-Traiteur Van Roessel viert het 135-jarig bestaan, door de historie van zes generaties vakmanschap in zes delen te belichten. Een kroniek van 135 jaar, dat laat zien dat de zes generaties Van Roessel het ambacht, vakmanschap en vooruitstrevend ondernemerschap hoog in het vaandel hebben staan. De historie houdt hier niet op, vandaag schrijven we opnieuw geschiedenis en vanaf zondag 3 november – tijdens ons Open Huis – starten we met een nieuwe, fantastische campagne, die helemaal past bij deze tijd. Doet u ook mee?

In deze tijd

  • wordt live cooking op tv erg populair. Mensen kijken massaal naar onder meer Rudolph van Veen in het tv-programma Life & Cooking (vanaf 2000) en de Britse tv-koks Jamie Oliver en Nigella Lawson.
  • is de Amerikaanse ondernemer Dennis Tito de eerste ruimtetoerist (2001).
  • is de boekenserie over Harry Potter ongekend populair. Wereldwijd worden er honderden miljoenen exemplaren verkocht; alle acht boeken worden verfilmd (vanaf 2001).
  • wordt de euro als munteenheid ingevoerd in twaalf landen van de Europese Unie (1 januari 2002).
  • trouwt kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta (02-02-2002).
  • viert Waalwijk 700 jaar stadsrechten (2003).
  • wordt digitale fotografie voor iedereen toegankelijk, filmrolletjes worden nauwelijks nog gebruikt (ca. 2005).
  • wordt de Waalwijkse turner Yuri van Gelder wereldkampioen aan de ringen (2005).
  • wordt de watertoren aan de Kloosterweg buiten gebruik gesteld (2007).
  • begint de wereldwijde kredietcrisis (2007), die vervolgens voor een langdurige economische recessie zorgt.
  • nemen lcd- en plasmaschermen de plaats in van beeldbuizen en grote computerschermen.
  • bestaat het Gilde St. Crispinus en St. Crispinianus van Besoijen 175 jaar (2013).
  • wordt een begin gemaakt met de ombouw en verbreding van de N261 tussen Waalwijk en Tilburg (2013).
  • draagt koningin Beatrix de troon over aan haar zoon Willem-Alexander (30 april 2013).

HUGO'S HAMBURGER

Slagerij-Traiteur Van Roessel verkoopt zijn vlees, vleeswaren en delicatessen voornamelijk in de winkel, maar levert ook aan onder meer enkele restaurants in de regio. En zo komt het dat Restaurant Hugo in Waalwijk een speciaal verzoek neerlegt: ontwikkel een luxe hamburger, exclusief voor ons restaurant.

Jan en Dennis van Dun ontwikkelen een pure hamburger, van rund- en kalfsvlees, met een speciale kruiding. De hamburger belandt uiteindelijk in het vaste assortiment van Slagerij-Traiteur Van Roessel, we dopen hem ‘Hugo’s hamburger’, als ode aan een stukje Waalwijkse geschiedenis (op onze site leest u er meer over). Al snel zijn de bijzondere burgers ongekend populair. We bieden de Hugo’s inmiddels als compleet gerecht aan, inclusief sla, hamburgersaus en een speciaal door Bakkerij Bierman ontwikkeld broodje. Zoals het een èchte slagerij-traiteur betaamt.

2014 - 2018

2014 - 2018

OP WEG NAAR DE TITEL ‘BRANCHE ERKENDE MEESTERSLAGER’

We leven in een tijd waarin ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. In vijf jaar tijd gebeurt er dan ook ontzettend veel in en om onze winkel. Dennis van Dun richt het vizier op de toekomst, waarbij hij samen met het team de kennis en het vakmanschap van de voorgaande Van Roessel-generaties wil borgen.

In 2013 wordt Thom Snels door de internationale slagersvakwedstrijd La Confrérie des Chevaliers uitgeroepen tot Europees Kampioen in de rubriek ‘Zachte Metworsten’. Thom en ook Jan Bouke Dijk en Dennis van Dun leggen zich daarna nog verder toe op het vak. Sinds 2014 mogen zij zich officieel meester worstmakers noemen. Drie meester worstmakers onder één dak, dat is uniek! Op 16 januari wordt Van Roessel uitgeroepen tot Brabants kampioen Worstmakerij-Traiteur 2017.

Algemeen Nationaal Kampioen 2015-2017

Het is niet de enige titel die Van Roessel mag voeren. Op 21 september 2015 wordt Slagerij-Traiteur Van Roessel tijdens de internationale vakbeurs Slavakto uitgeroepen tot Algemeen Nationaal Kampioen 2015-2017. Wat zijn we trots! En de prijzenkast blijft zich deze jaren maar vullen…

Dry aged koeling als etalage

Slagerij-Traiteur Van Roessel vindt het belangrijk de consument zoveel mogelijk te laten zien van het proces van vleesverwerking. In 2013 zetten we zelfs de deuren open van onze werkplaats; ruim 800 klanten bezoeken de open dag. Eind 2015 nemen we in de winkel een unieke dry aged koeling in gebruik. De koeling fungeert ook als etalage, want het neemt een opvallende plaats in in de Johannes van Roessel-steeg naast onze winkel. Het is weer net als vroeger, toen slagers trots met vlees pronkten…! De dry aged-koeling is sowieso ontleend aan een oude, ambachtelijke techniek, want voorgaande generaties Van Roessel gaven het vlees ook de tijd om te rijpen en tot volle smaak te komen.

Ambassadeur van het slagersvak

Dennis toont zich waar mogelijk een gedreven ambassadeur van het slagersvak. Zo organiseert hij in de lentes van 2014, 2015 en 2016 zeer geslaagde workshops rond het thema ‘culinaire BBQ’ en verzorgt Van Roessel regelmatig demo’s op locatie. Ook is Dennis zeer actief op social media, behaalt hij regelmatig de pers en is hij te horen in interviews op onder meer Omroep Brabant. Heel bijzonder is toch wel zijn tv-debuut. Wie op 8 september 2016 ’s ochtends rond ‘koffietijd’ voor de tv zit, ziet hoe Dennis van Dun in het gelijknamige RTL4-programma een klassieke Reuben Sandwich bereidt met brisket. Terwijl hij intussen aan presentatrice Quinty Trustfull vertelt waarom hij zich Algemeen Nationaal Kampioen 2015-2017 mag noemen.

Dennis van Dun beëdigd tot branche erkende meesterslager

Op 15 maart 2018 wordt officieel bekendgemaakt dat Dennis van Dun zich als eerste slager van Nederland ‘branche erkende meesterslager’ mag noemen. Een kroon op zes generaties vakmanschap! De stichting Meestertitels Slagersbranche: “Deze titel is er alleen voor de állerbesten in de slagersbranche”. Op de speciale site www.meesterslagervanroessel.nl vertelt Dennis alles over zijn meesterproef. Inclusief foto’s en een film, een uniek kijkje achter de schermen! Dennis wordt overladen met felicitaties en is ontzettend blij en trots met zijn eervolle titel. “De branche erkende meestertitel behaalde ik voor mezelf én voor het ambacht. Het behalen van de meestertitel is de hoogste waardering binnen mijn vakgebied.”

Van Roessel 140 jaar!

Dennis’ inauguratie tot branche erkende meesterslager komt op een heel bijzonder moment. In 2018 bestaat Van Roessel namelijk 140 jaar. Zijn ouders Anneke en Jan van Dun zitten bovendien 40 jaar in de zaak. Met de branche erkende meestertitel zijn hun kennis en vakmanschap meer dan ooit verankerd in het bedrijf.

In deze tijd

  • zijn social media niet meer weg te denken in het dagelijks leven. FacebookInstagram, Whatsapp… deze en andere social media zijn razendpopulair. Ook Slagerij-Traiteur Van Roessel is uiteraard actief op online kanalen.
  • wordt in september 2015 voor de 35e keer de 80 van de Langstraat georganiseerd.
  • rennen in december 2015 ruim 3.000 kerstmannen door de straten van het Waalwijkse centrum tijdens de Santa Run.
  • wordt de Bitcoin een hype. De digitale munt werd al in 2009 gelanceerd, maar pas in 2017 werd de Bitcoin populair bij het grote publiek. De koers schommelde enorm. In februari 2018 is de waarde van 1 bitcoin circa 7.000 euro. Medio december 2017 stond de koers nog op ruim 16.000 euro. Wat de waarde zal worden…?
  • besluit het Verenigd Koninkrijk uit de EU terug te treden: de Brexit.
  • blijft Lokaal Belang de grootste politieke partij in de gemeente Waalwijk na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en ook in 2018.
  • moeten we afscheid nemen van veel bekende artiesten, waaronder David Bowie (10-01-2016), Prince (21-04-2016) en George Michael (26-12-2016).
  • schrijft Max Verstappen historie, door als eerste Nederlandse autocoureur een Grand Prix te winnen (15-05-2016).
  • wint wielrenner Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro d’Italia (28-10-2017).
  • geeft Barack Obama, president van de Verenigde Staten, het stokje over aan zijn opvolger Donald Trump (20-01-2017).
  • wordt Winkelcentrum De Els in Waalwijk in 2017 gerenoveerd.
  • vindt de langste kabinetsformatie ooit plaats. Pas na 225 dagen na de verkiezingen werd kabinet-Rutte III beëdigd (2017).
  • opent Bol.com in Waalwijk een nieuw distributiecentrum ter grootte van zo’n 26 voetbalvelden (september 2017).
  • behaalt Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden uit Waspik genoeg voorkeursstemmen om zitting te nemen in de Waalwijkse gemeenteraad (21-03-2018).