In memoriam

janvandun

Intens verdrietig maar ontzettend dankbaar herdenken wij onze man, (schoon)vader, opa, inspirator, leermeester en fijne werkgever en collega

Jan van Dun

10 juli 1948 – 13 augustus 2018

Jan werd geboren in een ondernemend gezin. Zijn opa had een bakkerij, zijn ouders runden een café in Kaatsheuvel. Al op jonge leeftijd liet Jan zien ook te beschikken over ondernemersbloed, maar hij koos voor een andere weg. Bij de slagerij tegenover het ouderlijk huis kwam zijn liefde voor het slagersvak tot bloei. Jan besloot de slagersopleiding te volgen, hoewel hij liefst ‘gewoon’ aan het werk was.

Op 17-jarige leeftijd ging Jan aan de slag bij Slagerij Van Roessel, nadat collega-slager Kools een goed woordje voor hem had gedaan. Op dat moment was Anneke van Roessel pas 12 jaar, maar enkele jaren later sloeg er een vonk over tussen de twee… met een huwelijk tot gevolg. De liefde werd eind 1973 bekroond met de geboorte van zoon Dennis.

Enkele jaren later stonden Jan en Anneke plots voor een belangrijke beslissing. Anneke’s vader Otto overleed onverwachts en het stel besloot om de zaak voort te zetten. De vijfde generatie Van Roessel was een feit. Het jonge gezin wist werk en gezin te combineren, maar het was keihard werken. Jan wist van aanpakken! Jan en Anneke bouwden in de jaren ’80 het succes verder uit en Jan ontwikkelde zich tot één van de allerbeste slagers van het land. Met zijn mooie ambachtelijke vleeswaren en worsten behaalde hij menig gouden predikaat!

In de jaren ’90 volgden de hoogtepunten elkaar in hoog tempo op. In 1990 openden Jan en Anneke een trendsettende winkel in Winkelcentrum De Els. Bijzonder was de stap om ook verse maaltijden aan te bieden. Veel van onze receptuur is ontwikkeld door en samen met Jan, die zich als vakman én echte bourgondiër altijd ongekend creatief heeft getoond. Zo bedacht hij de ‘wereldsaus’, beroemd in Waalwijk en omstreken. Ook ontwikkelde hij samen met Dennis de marinade die de basis is voor de lekkerste spare ribs van het land en de kruiding van de Hugo’s hamburger. Jan’s recept voor filet américain is een van de best bewaarde geheimen van Van Roessel.

Dat Slagerij-Traiteur Van Roessel zich ontwikkelde tot een van de beste slagerijen van Nederland bleef uiteraard niet onopgemerkt. Jan werd gevraagd als hoofdjurylid bij de internationale vakwedstrijden van de VAS Amsterdam. Twee keer (in 1997 en 2010) nam Van Roessel deel aan de verkiezing ‘Slagerij van het Jaar’ en beide keren mochten we ons winnaar noemen. Ook in en om de winkel deelde hij de liefde voor het slagersvak met veel plezier. Het meest trots was Jan wanneer hij zijn kleinzonen Jan en Ties met hun klasgenootjes mocht rondleiden in de winkel.

Sowieso schoof Jan alles aan de kant wanneer Jan en Ties zich in de winkel of slagerij lieten zien. Gezellig lunchen met de jongens, ‘s middags naar de Efteling… daar kon geen goud of kampioenschap tegenop. Want boven alles genoot Jan van het opa-zijn, hij was een echte familieman. Supertrots was hij toen hij in maart 2010 samen met de tweeling de symbolische eerste steen van de nieuwe winkel plaatste… Dat hij samenwerkte met zijn vrouw Anneke, zoon Dennis en later ook met schoondochter Joli vond hij heerlijk; dat privé en werk in elkaar overliepen was niet erg. De kracht van een hecht familiebedrijf droeg hij ook over op het team. Sommige collega’s hebben bijna 30 jaar met hem samen mogen werken. Hij was voor hen een leermeester en inspirator, die waar nodig een luisterend oor bood.

Dat zijn zoon Dennis al jong enthousiast werd over het slagersvak vond Jan uiteraard fantastisch. Jarenlang werkten ze nauw samen en droeg Jan zijn enorme vakkennis en schat aan ervaring over aan de zesde generatie. In maart 2018 legde Dennis zijn finale meesterproef af, waarbij Jan onmisbaar was. Hij leerde Dennis onder meer de fijne kneepjes van het presenteren van een showstuk. Het maken van prachtige presentaties was Jan zeer toevertrouwd. Met veel plezier richtte hij onze etalage in en in aanloop naar de feestdagen zorgde hij altijd voor een unieke kerstsfeer in de winkel.

2018 zou een jaar vol hoogtepunten worden. 45 jaar getrouwd met Anneke, samen 40 jaar in de zaak, het 140-jarig jubileum van Van Roessel, Dennis’ titel ‘branche erkende meesterslager’ in maart en Jan’s 70e verjaardag die we in juli nog mochten vieren…

Gezondheidsproblemen dwongen Jan weliswaar al enige tijd om het rustig aan te doen, maar elke dag was hij nog op de zaak te vinden. Zijn betrokkenheid, creativiteit en scherpte op kwaliteit waren onverminderd groot. Met een hartelijk woord voor ieder teamlid zwaaide hij medio juli iedereen uit; tijd voor een welverdiende zomervakantie. Tijdens de vakantie werd Jan echter ernstig ziek. Na een zware, ongelijke strijd moesten we Jan op maandag 13 augustus in liefde loslaten. Onze wereld kwam abrupt tot stilstand.

De leegte die hij achterlaat is immens groot. Wat zal Jan in onze winkel en onze productielocatie enorm worden gemist om zijn creativiteit, vakkennis, gedrevenheid en bovenal om zijn prettige aanwezigheid en betrokkenheid bij het wel en wee van ieder teamlid.

Jan, eindeloos veel dank voor alles wat je voor ons hebt betekend.